Avustralya’nın başı ölümcül örümceklerle dertte!

Ülkede 36 farklı tipi bulunan huni yuvalı örümcekler, süratli tesirli ve ölümcül zehirleriyle tanınıyor. Bunlar ortasında en tehlikeli tıp, Sidney huni yuvalı örümceği. Bu çeşit, 1981’de panzehir geliştirilmeden evvel 13 vefatla ilişkilendirildi. Panzehirin bulunmasından bu yana, ölümlerin önüne büsbütün geçildi.

Bu başarıyı sürdürebilmek için panzehir üretiminin kesintisiz devam etmesi gerekiyor. Lakin üretim, örümceklerin zehirine ve yumurtalarına bağlı olduğu için, halkın yardımı büyük ehemmiyet taşıyor.

HALKTAN AYAKKABI VE BAHÇE DENETİMİ İSTENİYOR

Sidney merkezli Avustralya Sürüngen Parkı, örümceklerin çoklukla soğuk ve nemli alanlarda bulunduğunu belirtiyor. Örümcek avına çıkacaklardan bilhassa ayakkabıların içini, çamaşır sepetlerini ve bahçelerini denetim etmeleri isteniyor.

Hayvanat bahçesinin örümcek bakıcısı Emma Derisi, üreme devrine giren örümceklerin panzehir için hayati olduğunu tabir ederek şunları söyledi:

“Erkek huni yuvalı örümceklerin ömrü kısa. Üstelik sadece bir şişe panzehir üretmek için yaklaşık 150 örümcek gerekiyor. Bu nedenle halkın bağışlarıyla kâfi ölçüde zehri garanti altına almalıyız.”

ÖRÜMCEKLER NASIL TOPLANMALI?

Teni’nin teklifine nazaran, uzun saplı bir kaşık kullanılarak örümcekler ve yumurtaları dikkatlice bir kavanoza yerleştirilmeli. Örümceklerin sinirlendirilmemesi gerektiğini belirten Cildi, bilhassa yumurtaların parçalanmamasına dikkat edilmesini vurguluyor. Bir keseden çıkabilecek yavru sayısı 150’ye kadar ulaşabiliyor.

HAYAT KURTARAN PANZEHİR PROGRAMI

Hayatını bu panzehire borçlu birçok kişi, hayvanat bahçesinin davetine takviye veriyor. Parkın Facebook paylaşımına yorum yapan Nicole Webber, 1994 yılında bu program sayesinde hayatta kaldığını belirterek, “Hayatımı kurtardığınız için ne kadar teşekkür etsem az. Lütfen bu programı inançlı biçimde yakalanan örümceklerle ve maddi takviyeyle destekleyin” dedi.

Sidneyliler, bu örümcek toplama kampanyasına katılarak sadece panzehir üretimine değil, tıpkı vakitte birçok hayatın kurtarılmasına da katkı sağlıyor.  

KAYNAK: TRT HABER

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir