2 yöntemle yumurtanın bozuk olup olmadığını anlayabilirsiniz…

Bozuk yumurta nasıl anlaşılır? Bir yumurtanın bozuk olup olmadığını nasıl anlayabilirsiniz? İşte bunu kolaylıkla yapmanızı sağlayacak en kolay formüller…

Bozuk yumurta nasıl anlaşılır: Prosedür 1
Söz konusu yumurtayı bir kase yahut geniş bir bardak içerisindeki soğuk suya koyun ve yüzüp yüzmediğine bakın. Yumurtaların içinde küçük bir hava cebi vardır ve vakitle gözenekli kabuklarından yumurtaya daha fazla hava geçer. Yumurtaya daha fazla hava girdikçe hava cebi büyür ve yumurtayı düzgünce yüzer hale getirir.
Yumurta kasenin tabanında yan yatıyorsa, en taze durumundadır.
Eğer yumurta bir ucunda dik duruyorsa fakat tabana değiyorsa, artık vakti geçmeye başlamıştır fakat yeniden de inançla tüketilebilir.
Eğer yumurta suyun üzerinde yüzüyorsa taze değildir. Lakin bu bile, yemenin kesinlikle berbat yahut inançsız olduğu manasına gelmez. Yumurtayı kırarak ve bozulduğuna dair işaretler arayarak (veya koklayarak) test etmeniz gerekir.

Bozuk yumurta nasıl anlaşılır: Yol 2
Yumurtayı kulağınıza tutun, sallayın ve bir “sıçrama sesi” duymaya çalışın. Yumurtanın müddeti geçmeye başladıkça ve nem ve karbondioksit kabuktan dışarı çıktıkça, sarısı ve beyazı kurumaya ve büzülmeye başlar ve yumurtadaki hava cebi büyür. Daha büyük bir hava cebi, yumurtaya kabuğun içinde hareket etmesi ve bir sallanma sesi çıkarması için daha fazla alan sağlar.
Taze bir yumurtayı salladığınızda, fazla ses çıkarmamalıdır.
Sallanan bir yumurta, sırf yumurtanın vaktinin geçmeye başladığını gösterir ve tekrar yumurtanın tüketim için katiyetle inançlı olmadığı manasına gelmez.
İlk metotta olduğu üzere, yumurtayı bir tabakta yahut geniş bir kapta kırın ve sarısının ve beyazının kalitesini denetim edin.

Peki bunu nasıl yapacaksınız?

  • Görerek ve koklayarak denetim edin
  • Yumurtanın bütünlüğü yaşlandıkça azalır, bu nedenle taze bir yumurta kadar uygun bir formda bir ortada olmaz. Yumurtanın tabakta geniş bir uzaklığa yayılıp yayılmadığına yahut nispeten kompakt kalıp kalmadığına dikkat edin.
  • Sarısı düz görünüyorsa ve kolay dağılıyorsa, yumurta bayatlamıştır.
  • Yumurta akının rengine bakın. Bulanık bir beyaz, çok taze bir yumurtayı gösterir. Berrak beyaz, yumurtanın bayatlamaya başladığı manasına gelir.
  • Yumurtayı kırdığınızda kokup kokmadığına bakın. Bu, bozuk bir yumurtanın en uygun göstergesidir. Bozulmuş bir yumurtayı kırdığınızda keskin ve makûs bir kokusu olacaktır. Yumurta kırılır kırılmaz (ve muhtemelen daha önce) kükürt kokusu gelir ve yumurtanın atılması gerekir. Çiğ yahut pişmiş olmasına bakılmaksızın bozuk bir yumurta bu makus kokuya sahip olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir